لب کلام
بسیاری از عادتهای خوب ما از کودکی شکل میگیرند و تا سالهای سال همراه ما میمانند. عادتهای تغذیهای هم نه تنها سالها با ما میماند بلکه در کودکی هم رشد و سلامت را تضمین میکند و مواد مورد نیاز کودک تامین میشود. بنابراین رژیم غذایی کودک نسبت به بزرگسالان حساسیتها و ظرافتهای بیشتری دارد. یکی از بهترین و مغذیترین مواد غذایی برای کودکان ماهی است. اما بسیاری از کودکان نسبت به خوردن ماهی مقاومت نشان میدهند. راهکارهای تشویق کودکان به خوردن ماهی را بخوانید:
چرا بعضی کودکان راحت ماهی میخورند و بعضی نه؟
بعضی کودکان نسبت به بعضی دیگر راحتتر و بدون گله و شکایت ماهی میخورند. این امر علتهای مختلفی دارد که شاید بعضی از آنها کشف نشده باشد اما پیشبینی میشود دلایل زیر بیتاثیر نباشند:
جغرافیا، عامل خوردن ماهی
یکی از عواملی که باعث میشود بعضی بچهها بیشتر ماهی بخورند، جغرافیا است. کودکانی که در جزیره یا ساحل بزرگ میشوند، ناگزیر از سنین پایین در معرض ماهی و غذاهای دریایی قرار میگیرند – حتی ممکن است ماهیشان را صید کرده باشند.
اما بچههایی که دور از ساحل و دریا بزرگ میشوند، چندان در معرض ماهی نیستند و شاید در آکواریوم یا نهایتا بازار با ماهی روبهرو شوند.
اقتصاد، عاملی کلیدی در تغذیه
اقتصاد عاملی کلیدی در خوردن ماهی و در کل تغذیه است. تا قبل از ظهور ماهیفروشیهای آنلاین مانند ایناس، برای کودکانی که دورتر از منبع ماهی تازه و غذاهای دریایی رشد میکردند، هزینه مانع میشد و هزینهی بالای حمل و نقل ماهی روی قیمت ماهی اثر میگذاشت.
چه کنم کودکم ماهی بخورد؟ روشهای ترغیب کودکان به خوردن ماهی
اضافه کردن ماهی به وعدهی غذایی کودک کار ناممکنی نیست و با رعایت برخی موارد میتوان ماهی را به رژیم غذایی کودک اضافه کرد تا جایی که به خوردن ماهی علاقهمند شود. چند روش زیر را برای ترغیب کودکان به خوردن ماهی امتحان کنید:
۱. ساده شروع کنید
قبل از هرچیز یادتان باشد که از طعمهای تند دوری کنید و به فرزندتان چشیدن این طعمها را تحمیل نکنید. ریشهی عدم علاقه به برخی مواد غذایی در بزرگسالی ممکن است در کودکی و امتحان کردن این مواد با طعمی تند باشد.
ماهیهایی کمبو و بیبویی مثل سیبس، ماهی شیر و قزلآلا گزینههای خوبی برای شروع هستند. گوشه این ماهیها نرم و جویدن آن برای کودک آسان و طعم آن ملایم است.
همچنین خوب است به جای یک باره دادن ماهی به کودک، تکه های کوچک ماهی را در غذای مورد علاقه فرزندتان مثل املت، پاستا یا پیتزا قرار دهید.
۲. بازی با نامها
زبان ابزار قدرتمندی در فرزندپروری است و اهمیت این مسئله در معرفی غذاها به کودکان اعم از ماهی، سبزیجات یا هر چیز دیگری بیشتر نود پیدا میکند.
با گذاشتن نامی خندهدار روی ماهی، خوردن ماهی را برای فرزندتان سرگرمکننده کنید، به خصوص اگر کودک شما در سن پیش دبستانی است.
ماهی در رشد کودکان تاثیر بهسزایی دارد. ۸ خاصیت ماهی در رشد کودکان کمک میکند بهتر خواص این ماده را بشناسید.
۳. ظاهر دوستداشتنی، رمز علاقه به ماهی
ظاهر دوستداشتنی و سرگرمکننده احتمال علاقهی کودک به محتویات ظرف غذا را افزایش میدهد و میتوان فرآیند غذا خوردن را سرگرمکنندهتر کرد. میتوانید ماهی را به شکلهای مختلف ببرید و تزئین کنید یا ماهی را به صورت ناگتهای شکلدار پبزید.
طرز تهیه ناگت ماهی خانگی را در مجله آشپزی ایناس ببینید.
۴. اهمیت باطن به اندازهی ظاهر؛ از طعم غافل نشوید
ادویهها و سسهای خوش طعم مورد علاقه فرزندتان را به خاطر بسپارید و زمانی که قصد دارید ماهی و غذاهای دریایی را وارد رژیم غذایی کودک کنید، از آنها استفاده کنید. انواع سس مثل مایونز، گوجه فرنگی یا پستو گزینههای خوبی هستند.
میتوانید خیلی ساده ماهی را بپزید و آن را لای نان تست قرار دهید و به شکلی حیوانات یا دیگر اشکال خلاقانه برش دهید و با کمی سس موردعلاقهی کودکتان وعده غذایی رویایی و خوشمزه برای کودک ترتیب دهید.
۵. کودک را در فرآیند پخت و آمادهسازی وارد کنید
از کودکتان در فرآِیند آمادهسازی ماهی کمک بخواهید. درست کردن کیک ماهی خانگی، برگر ماهی، فیش فینگر و تاکوی ماهی جزو غذاهایی است که کودکان را به وجد میآورد. به فرزندتان بگویید که چه آشپز خوبی است و به او نشان دهید که غذای او خوشمزه شده تا به این ترتیب خودش هم به خوردن غذا ترغیب شود.
درست کردن غذا به کمک فرزند، ارتباط مثبتی با ماهی و به طور کلی غذا ایجاد میکند و به اتخاذ رویکردی سالم برای غذا خوردن کمک می کند که امیدواریم مادامالعمر باشد.
۶. برای فرزندتان آشپزی کنید، نه خودتان
ممکن است عاشق طعمهای تند یا شکلهای خاصی از ماهی مثل سوشی باشید. اما فراموش نکنید سن شما بیشتر است و کام کودکان نسبت به شما بسیار کمتر توسعه یافته. بنابراین همیشه به این فکر کنید که آنها چه غذایی را دوست دارند، دوست دارند چطور پخته شود و چطور بخورند.
متاسفانه اشتباه در زمینهی آمادهسازی غذای کودک ممکن است اثرات بلندمدت داشته باشد و کودکی که یک بار ماهی بدطعم خورده ممکن است حاضر نشود دیگر ماهی بخورد.
۷. تسلیم نشوید
پشتکار معمولا در تمام امور نتیجه میدهد. مانند دیگر جنبههای فرزندپروری، ترغیب کودکان به خوردن ماهی ممکن است زمانبر باشد و نیاز به صبر و حوصله داشته باشد.
اگر فرزندتان ماهی نمیخورد، او را سرزنش نکنید یا کلا از ترغیب کردنش منصرف نشوید. به کودکتان بگویید اشکالی ندارد ماهی را نخورده و فعلا دست نگه دارید. با کمی فاصله زمانی که شاید زمانی که هوا سردتر است یا کودک چند ماه بزرگتر است، روشی متفاوت یا ماهی متفاوتی را امتحان کنید.
فواید ماهی و غذاهای دریایی به قدری زیاد است که ارزش امتحان کردن ترفندهای مختلف و صبر و حوصلهی زیاد را دارد.
زمانی که کودک ماهی نمیخورد عصبانی نشوید و وقتی بالاخره نظرش تغییر میکند خوشحالی زیادی نشان ندهید تا حساسیت کودک زیاد نشود.
۸. ماهی بدون استخوان بهترین گزینه برای ترغیب کودکان به خوردن ماهی
استخوان ماهی برای بزرگسالان نگرانکننده است، اما برای کودکان خطر خفگی دارد. حتما ماهیهایی بدون استخوان مثل سی بس برای کودکتان انتخاب کنید که هم خوردنش سادهتر باشد و هم خطرناک نباشد.
ماهی از بسیاری بیماریهای کودکان پیشگیری میکند. در مطلب درمان آسم در کودکان با مصرف ماهی در مورد ویژگیهای درمانی این ماده بیشتر بخوانید.
6 فکر در مورد “ ۸ روش ترغیب کردن کودکان به خوردن ماهی ”
چطور میتونم ماهی را به وعدههای غذایی کودکم اضافه کنم بدون اینکه متوجه بشه؟
میتونین ماهی رو به صورت پوره در سوپ یا غذاهای دیگه اضافه کنین. همچنین میتونین ماهی رو به صورت قطعات کوچک در غذاهایی مثل ماکارونی یا برگر مخلوط کنین.
چه روشهای دیگهای به جز تغییر طعم برای تشویق کودکم به خوردن ماهی وجود داره؟
میتونین کودکان رو در فرآیند پختوپز مشارکت بدین. استفاده از روشهای سرگرمکننده و قصهگویی و سرو ماهی به شکلهای جالب و بامزه هم کودک رو به خوردن ماهی تشویق میکنه.
آیا میتونم از ماهیهای کنسروی برای کودکم استفاده کنم یا حتما باید از ماهی تازه استفاده کنم؟
ماهیهای کنسروی میتونن گزینه مناسبی باشن، اما بهتر است از ماهیهای کنسروی با کمترین میزان نمک و مواد افزودنی استفاده کنین. اما به هرحال هیچی جای ماهی تازه رو نمیگیره. خرید ماهی تازه را میتونین از طریق سایت ایناس انجام بدین.