ماهی و مغزهای افسرده
در جوامع امروزی افسردگی از مشکلات رایج است. بیروحیه بودن، کم انرژی بودن، بیانگیزگی و بیعلاقگی، ناراحتی مستمر و غیره همه از علائم افسردگی است.
یکی از موارد شناختهشده و مهم که مزیت اصلی مصرف ماهی بهشمار میآید وجود امگا ۳ در آن است.
امگا ۳ میتواند به سلامت مغز و افزایش عملکرد آن کمک کند. طبق تحقیقاتی که طی سالیان مختلف بر روی این ماده مهم و موجود در ماهی انجامشده، مشخص شده است که امگا ۳ سبب بالا رفتن مقدار سروتونین در مغز میشود. سروتونین سبب میشود تا حد زیادی انسان در مقابل مبتلا شدن به افسردگی ایمنی پیدا کنند.

البته عملکرد سروتونین منحصر به این موضوع نیست و حیطه بسیار وسیعی دارد از جمله تاثیر بر اشتها، رشد اندامها، یادگیری و حافظه و غیره.
افرادی که بهطور منظم ماهی مصرف میکنند کمتر به افسردگی مبتلا میشوند. اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی میتواند با افسردگی مقابله کند و همچنین تأثیر داروهای مصرفی جهت افسردگی را افزایش دهد. همچنین مصرف ماهی و ترکیبات امگا ۳ میتواند بر برطرف شدن اختلالات روانی و مغزی دیگر مانند اختلالات دوقطبی نیز اثر مثبتی از خود بر جای بگذارد.
اما مهم است بدانید که امگا ۳ در گوشت ماهی از انواع مرغوب اسیدهای چرب امگا ۳ بهحساب میآید.
نقش ماهی در دوران کهولت و زوال عقل
پس از گذر از دوران جوانی و میانسالی و ورود به مرحله پیری، مهمترین عامل بروز نشانههای افزایش سن، پیر و فرسودهشدن مغز و افت عملکرد آن است. بسیاری از افراد آن را با نام زوال عقل میشناسند. در بسیاری از مواقع تحلیل رفتن قوای مغز براثر افزایش سن امری طبیعی است؛ اما موردی جدی در زمینه زوال عقل وجود دارد که با نام آلزایمر شناخته میشود. ابتلا به آلزایمر میتواند تأثیرات زیادی بر روال طبیعی زندگی فرد سالمند بگذارد.

مطالعات انجامشده نشان از این دارد که افرادی که در طول عمر خود دارای رژیم غذایی حاوی ماهی بودهاند، کمتر زوال عقل را تجربه کردهاند. این امر ارتباطی مستقیم با سلولهای خاکستری مغز دارد. ماده خاکستری موجود در بافت مغز دارای نورونهایی است که وظیفه پردازش اطلاعات را بر عهده دارد. میتوانند خاطرات و آنچه لازم است را در خود ذخیره کنند. بعد از تحقیقات بسیار روشن شد که افرادی که هر هفته یک وعده ماهی مصرف کردهاند، مقدار ماده خاکستری مغز آنها بیشتر است. مقدار ماده خاکستری مغز این افراد در مناطقی که مرتبط با احساسات و خاطرات است، بیشتر مشاهده شد.
ایمنی در مقابل سکتههای مغزی
سکته مغزی و حملات قلبی از شایعترین علل مرگهای ناگهانی و زودرس در دنیا هستند. افرادی که بهطور منظم رژیم غذایی حاوی حداقل هفتهای یکبار ماهی را رعایت میکنند، میتوانند به مقدار فراوانی نسبت به دیگر افراد در برابر خطر سکته مغزی ایمن باشند. مصرف انواع ماهیهای چرب که دارای مقدار بالای اسیدهای چرب امگا ۳ است، قادر خواهد بود میزان ابتلا به سکته مغزی را تا ۱۵ درصد کاهش دهد. شاید خیلی از افراد امکان مصرف ماهی در هر هفته را نداشته باشند، اما توصیهشده است حداقل ماهی یکبار این ماده مفید برای حفظ سلامت مغز و قلب مصرف گردد.
تأثیر ماهی بر رشد ذهنی و جسمی کودکان
مصرف ماهی برای کودکان و افراد در سن رشد، اثری شگفتانگیز دارد. حتی تأثیر ماهی میتواند در دوران قبل از به دنیا آمدن و جنینی هم تأثیر خود را داشته باشد. در ماهی موادی وجود دارد که مملو از پروتئین و ویتامین دی هست. همچنین وجود اسید چرب امگا ۳ سبب میشود که بسیاری از فعالیتهای جسمی و مغزی بهبود پیدا کند.

بهعنوانمثال نوعی چربی تشکیل دهنده خانواده امگا ۳ با نام docosahexaenoic acid (DHA) وجود دارد که نقش ویژهای در رشد مغز و چشمها در کودکان دارد. به این دلیل است که به زنان باردار و افرادی که کودکان خود را شیر میدهند توصیه میشود به مقدار کافی از اسیدهای چرب امگا ۳ مصرف کنند و این ماده بهراحتی در ماهیها یافت میشود.
مصرف ماهیهایی مانند قزلآلا، ساردین، سالمون و ماهی سی بس به زنان باردار توصیه میشود. مصرف این ماهیها میتواند به رشد مغزی جنین کمک بسیاری کند.
همچنین به دلیل وجود املاح و مواد معدنی مفید و موجود در ماهی، کودکانی که این ماده غذایی سودمند را در وعدههای غذایی خود دریافت میکنند روند رشد جسمی و مغزی مناسبی دارند و کودکانی سرزنده و شاداب خواهند بود. مصرف ماهی سبب داشتن کودکانی سالمتر و شادتر خواهد شد. در مقاله فواید خوردن ماهی، به تفصیل در خصوص اثرات مثبت آن صحبت کرده ایم.
خواب بهتر و عملکرد مناسب مغز با مصرف ماهی
شاید برای خیلی از افراد، خواب آرام و بیدغدغه از چالشهای مهم زندگی است. بسیاری از محققین اعتقاد دارند که کمبود ویتامین D موجب اختلال در روند خواب میشود. زمانی که خواب مناسبی نداشته باشید عملکرد مغز شما نیز تحت تأثیر قرار میگیرد. شما تمرکز کافی ندارید، بیحوصله میشوید، در یادگیری دچار اختلال میشوید و سلامتتان به خطر خواهد افتاد.

در مطالعه ششماهه بر روی افراد مشخص شد که اشخاصی که سه وعده در هفته از ماهی سالمون مصرف کرده بودند، خوابی منظم و راحت داشتند و عملکرد مغز آنها نیز افزایش پیداکرده بود. تأثیر ویتامین D بر مغز و تنظیم عملکرد خواب میتواند بازده کاری و ذهنی افراد را تا مقدار زیادی افزایش دهد.

در نهایت میتوان گفت که اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی شامل اسید آلفالینولنیک (ALA)، ایکوزاپنتائوئیک اسید (EPA) و اسید داکوساگزنئوئیک (DHA) هستند. کم بودن مقادیر DHA موجب به وجود آمدن مشکلات روانی و بروز فراموشی در اشخاص میشود. کمبود این ماده در طولانیمدت میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش دهد. بافتهای مغزی و سیستم عصبی انسان تمایل بسیاری به مصرف DHA دارد و آن را به دیگر چربیها ترجیح میدهد. چه منبع در دسترسی به جز ماهی میتواند این ماده را تامین نماید؟
با مدیریت برنامه غذایی و افزودن این گوشت لذیذ و پرخاصیت میتوانید سلامت جسم و روح خود و سایر اعضای خانواده را تضمین نمایید.
دیدگاهها
نظر خود را وارد کنید