لب کلام
در مهمانیهای ایرانی، معمولا میزبان برای نشان دادن میزان احترام به مهمان خود، بیشتر از یک نوع غذا برای سفرهی ناهار یا شام انتخاب میکند. ماهی، یکی از خوراکیهایی است که حضور آن سر سفره، به قول قدیمیها، به سفره رنگ و آب میدهد و آن را به سفرهای مناسب مهمانها تبدیل میکند. اما قرار دادن ماهی در منوی غذای مهمانیها، انتخاب راحتی نیست. چرا که انتخاب ماهی، گزینش دیگر غذاها را به عنوان غذای دوم کنار ماهی دشوار میکند. اینکه چه غذایی به سفرههای مهمانی راه پیدا میکنند به عواملی مثل وعده غذایی (شام یا ناهار)، سن مهمانها (مهم است بدانید که در میان مهمانها افراد سالمند یا کودک وجود دارد.) و میزان صمیمیت مهمانها با میزبان بستگی دارد. علاوه بر این، ذائقه بسیاری افراد، طعم و عطر ماهی را پذیرا نیست و این، ماهی را تبدیل به یک انتخاب پر ریسک تبدیل میکند. پس بد نیست همیشه کنار ماهی، به فکر غذای دوم هم باشیم.
اگر شما هم برای سفرههای مهمانی به دنبال غذاهای مناسبی برای سرو کردن کنار ماهی هستید؛ در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
کنار ماهی چه غذایی بپزیم؟
در بیشتر سفرههای مهمانی، تلاش بر این است که تنوع غذاها به گونهای باشد که ذائقههای مختلف را پوشش دهد. مثلا اگر مهمانها از خوردن نوع خاصی از گوشت پرهیز میکنند؛ میزبان برای جلب رضایت آنها، غذایی با انواع دیگر گوشت را تدارک میبیند. پس اگر از ذائقه مهمانهای خود مطلع هستید و میدانید که گوشت ماهی در مجموعه غذاهای محبوب یکی از مهمانها قرار ندارد، پختن غذاهایی با انواع دیگر گوشت میتواند انتخاب مناسبی باشد. گیاهخواری، یکی دیگر از شیوههای غذا خوردن است. نجف دریابندری در کتاب مستطاب آشپزی گیاهخواری را اینگونه توصیف کرده: ” جانوران اساساً به دو دسته گوشتخوار و گیاهخوار تقسیم می شوند. انسان در اصل از جانوران گیاه خوار- در حقیقت میوهخوار- است و گوشتخواری او، که منجر به پخته خواری هم شده است، انحراف از مسیر طبیعی تغذیه اوست. بسیاری از بیماری ها و ناراحتی های مزمن و حاد انسان امروزی از این انحراف سرچشمه می گیرد.” بنابراین بد نیست برای غذای دوم کنار ماهی، به فکر گزینهای از منوی غذاهای گیاهی هم باشید.
در ادامه غذاهایی مربوط به سه دسته غذاهایی با گوشت قرمز، گوشت مرغ و غذاهای گیاهی را معرفی خواهیم کرد. در فهرستهای زیر، تلاش بر این بوده که غذاهایی با طبع گرم انتخاب شوند تا برای قرار گرفتن کنار ماهی، گزینه مناسبی باشند. یکی از دلایل پرهیز افراد از خوردن ماهی، طبع سرد این گوشت است. ما، در مقالهای با عنوان “همراه ماهی چی بخوریم؟” راجع به کنار بشقابیها و مصلحهای ماهی به طور مفصل صحبت کردهایم و در این مقاله، بیشتر به غذای دوم کنار ماهی میپردازیم.
منوی غذایی با گوشت مرغ، برای غذای دوم کنار ماهی
- مرغ شکمپر
مرغ شکمپر یکی از غذاهای مجلسی و پرکاربرد در مهمانیها است که در مناطق مختلف، دستورپختهای متفاوتی دارد. اما پیشنهاد میکنیم از ترکیبات گرم مثل مغز گردو، سیر، کشمش، زعفران، دارچین و زردچوبه در مواد داخل شکم مرغ استفاده کنید. میتوانید مرغ شکمپر را با پلو ساده یا مرصع پلو سرو کنید. اما سبزی پلو علاوه بر اینکه با مرغ، ترکیب لذیذی دارد، همراه خوبی برای ماهی هم محسوب میشود.
- استیک مرغ
این غذا، علاوه بر اینکه در زمان کمی آماده میشود؛ مورد علاقه بسیاری از کودکان است. همچنین با شیوه پخت کبابی یا گریل شده، میتوانید توجه ورزشکاران سر سفره را هم جلب کنید. نکته دیگر راجع به استیک مرغ این است که شما میتوانید فیلههای مرغ را با ادویههایی مثل زیره، جوز هندی، دارچین، فلفل و زعفران مزهدار کنید و از این طریق گرمای ادویهها را به سفره بیاورید.
- فسنجان
هرچند فسنجان از غذاهایی است که با گوشت قرمز هم پخته میشود، اما در دستور پخت اصلی این غذا، از گوشت مرغ یا سایر پرندگان استفاده شده. گردوی چرخشده داخل فسنجان، طبع غذا را به گرمی متمایل میکند. البته توجه کنید که فسنجانی که با رب انار ترش پخته شده باشد، میتواند طبع سرد داشته باشد.
منوی غذایی با گوشت قرمز، برای غذای دوم کنار ماهی
- خورشت قورمه سبزی
خورشت قورمه سبزی به خاطر وجود سبزیهای گرم مثل تره، جعفری و اسفناج برای قرار گرفتن کنار ماهی بسیار مناسب است. گوشت گوسفندی میتواند قرمه سبزی را به یک غذای مجلسی تبدیل کند. فراموش نکنید روغن روی خورشت سبزی، نشانه جا افتادن آن است و میتوانید با انداختن چند قالب یخ در مرحله پایانی پخت، جلوه بیشتری به خورشت بدهید.
- خورشت قیمه
خورشت قیمه یکی از محبوبترین خورشتهای ایرانی است که با کمی رنگ و لعاب از طریق اضافه کردن دارچین و زعفران و روغن حیوانی، تبدیل به یک غذای مجلسی و جذاب میشود. در برخی مناطق مثل استان فارس، خورش قیمه با شکر پلو زعفرانی سرو میشود و چنین گزینهای جلوه بیشتری به سفره خواهد داد.
- کوفته ریزه
کوفته ریزه هم با نان خورده میشود هم با برنج و این یکی از مزیتهای این غذاست که آن را به گزینه مناسبی برای مهمانیها تبدیل میکند. علاوه بر این استفاده از گوشت گوسفندی در کوفته ریزه، باعث گرم شدن طبع این غذا و همچنین لذیذتر شدن آن میشود.
منوی غذای گیاهی، برای غذای دوم کنار ماهی
- کوکوسبزی
کوکو سبزی به خاطر وجود سیر، تره، جعفری و شوید جزو غذاهای گرم محسوب میشود و کنار سبزی پلو هم جلوه زیبایی در سفره خواهد داشت.
- فلافل
فلافل هم یکی از غذاهای موردعلاقه بچههاست و هم نخود که اصلیترین ماده تشکیلدهنده فلافل است، طبع گرمی دارد و برای قرار گرفتن کنار ماهی، غذای مناسبی است.
البته غذاهایی مثل تهچین، خورش بادمجان و پاستا غذاهایی هستند که با کمی تغییر در مواد اولیه میتوانید آنها را در هر یک از این سه گروه قرار دهید و به عنوان غذای دوم کنار ماهی سرو کنید.
ماهی، انتخاب پرریسک مهمانیها
اگر تجربه میزبانی داشته باشید؛ حتما برای شما هم پیش آمده که ظرف ماهی سر سفره دست نخورده باقی بماند. اجازه دهید خیالتان را راحت کنیم که این مساله ارتباطی با دستپخت شما ندارد. ماهی یکی از غذاهایی است که در سفرههای ایرانی به سختی جای میگیرد. از گذشته، دور بودن بیشتر مناطق ایران از بندرهای صید ماهی باعث شده که در سفرهها، غذاهایی که با ماهی ساخته میشوند تنوع کمی داشته باشند. در نتیجه صحیحتر است که بگوییم ذائقه ایرانیها با ماهی، زیاد آشنایی ندارد. اما امروز شرایط دنیا فرق کرده. روشهای مختلف خرید ماهی، کمک میکند که حضور ماهی در خانههای ایرانی راحتتر و بیشتر باشد. علاوه بر این دسترسی به دستور پختهای مختلف، انتخاب غذای دریایی مناسب را راحتتر میکند. با این وجود هنوز هم ماهی انتخابی پرریسک برای سفرههای مهمانی است.
میتوانیم با نگاهی کمی دقیق و ریشهای، از طریق مشخص کردن دلایل پرهیز افراد از خوردن ماهی، ریسک قرار دادن این غذای دریایی جذاب در سفرههای مهمانی را بپذیریم.
نگران طبع سرد ماهی نباشید
در فرهنگ و باورهای غذایی بسیاری مردم ایران، ماهی از بین طبایع چهارگانه، طبع سردی دارد. یعنی وقتی بعد از گوارش و هضم شدن، غذا به خون تبدیل میشود؛ طبع ماهی، بدن را به سمت سردی هدایت میکند. اعتقاد به مزاجهای چهارگانه غذاها، در تصمیمگیری برای انتخاب نوع غذا تاثیر زیادی دارد. مزاج ماهی سرد است. مصرف زیاد غذاهایی با طبع سرد باعث ایجاد مشکلاتی مثل تکرر ادرار، ترشح بیش از حد بزاق دهان، خستگی، احساس درد و کوفتگی در ماهیچهها، نفخ و دل درد و اسهال میشود. به همین علت معمولا همراه با ماهی، یا در مراحل پخت آن از خوراکیهایی استفاده میشود که این سردی را تا حد امکان خنثی کند.
با بوی بد ماهی خداحافظی کنید
ماهی، یکی از فساد پذیرترین مواد غذایی است. به این معنا که ماهی، بلافاصله بعد از خارج شدن از محل زندگی خود یعنی بعد از صید، فرایند فساد را آغاز میکند. خرید ماهی تازه، تا اندازه زیادی بوی ناخوشایند ماهی، هنگام سرو را کاهش میدهد. پس توصیه میکنیم “قبل از خرید ماهی این مطلب را بخوانید.” یکی دیگر از نکات مهم هنگام خرید ماهی، توجه به نوع ماهی است. بعضی ماهیها بوی کمتری دارند و ماهی سی بس، یکی از این ماهیهاست که به تازگی در بازار ماهی ایران خودی نشان داده.
نکته دیگری که برای کم کردن بوی ناخوشایند ماهی موثر است؛ استفاده از ادویهها وطعمدهندههایی است که بوی ماهی را پوشش میدهند. خواندن مطلب “تجربه خوب آشپزی بدون بو” به شما کمک میکند این طعمدهندهها را بهتر بشناسید و در نتیجه، سفرههای مهمانی خود را با ماهی رنگینتر و مجلسیتر کنید.
تیغهای ماهی دیگر مشکلساز نیستند
تیغهای ظریف و تیز ماهی از عواملی هستند که باعث خودداری بسیاری از افراد از خوردن ماهی میشود. سادهترین راه، انتخاب ماهیهایی است که تیغ کمتری دارند. ماهیهایی مثل سی بس، شیر، شوریده، سوف و راشگو از کمتیغترین ماهیهای موجود در بازار هستند.
سخن پایانی
عادتهای غذایی، از گذشته بخش مهمی از فرهنگ ما را تشکیل دادهاند. اما همانطور که میدانید؛ فرهنگ مانند یک موجود زنده همواره در حال تغییر است. پیشرفت تکنولوژی و سطح علم افراد حتی به سفرهها هم راه پیدا کرده. در گذشته، ماهی بیشتر به شکل شکمپر، سر سفره قرار میگرفت اما امروز دستور پختهای مختلف با ماهی وجود دارد که میتواند رضایت ذائقههای مختلف را تضمین کند. بنابراین شما میتوانید یک سفره پر از غذاهای دریایی داشته باشید و در عین حال همه خوشحال و سیر و راضی باشند.