لب کلام
حرف از فواید ماهی که به میان میآید، هر کس به یکی از این فواید اشاره میکند: ورزشکارها بیشتر به پروتئین بالای ماهی اشاره میکنند، مادران از نقش ماهی در رشد فرزندان صحبت میکنند و سالمندان از نقش این وعدهی سالم در پیشگیری از بیماریها صحبت میکنند. نظر نهادهای معتبر جهانی در مورد ماهی هم خواندنی است و ما را از فواید این ماده بیشتر آگاه میکند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) هم در مورد ماهی توصیههای متعددی میکند که در ادامه بیشتر با آنها آشنا میشویم:
فواید تغذیهای ماهی از نظر سازمان جهانی بهداشت
ماهی منبع ارزشمند مواد مغذی ضروری از جمله پروتئین با کیفیت بالا، اسیدهای چرب امگا 3 (DHA و EPA)، ویتامین ها (مانند ویتامین D و B12) و مواد معدنی (مانند ید و سلنیوم) است. این مواد مغذی برای سلامت کلی، از جمله رشد مغز، سلامت قلب و عملکرد سیستم ایمنی حیاتی هستند.
از جمله ماهیهایی که مواد مغذی زیادی دارند، فیله سیبس است. گنجاندن سی بس در وعدههای غذایی روزانه نیاز بدن را به بسیاری از مواد مورد نیاز بدن تامین میکند.
سلامتی با ماهی از نظر سازمان جهانی بهداشت
مصرف ماهی در تمام مراحل زندگی پرفایده است و به اعضا و اندامهای بدن در عملکرد بهتر یاری میرساند. در دوران بارداری، مصرف ماهی باعث میشود رشد جنین به صورت کامل انجام شود. خوردن ماهی در کودکان به رشد فیزیکی و رشد شناختی کمک میکند. مصرف منظم ماهی برای بزرگسالان خطر بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد.
با وجود فواید پرشمار ماهی بهتر است آن را حتما چند وعده در هفته مصرف کنیم. شناخت روشهای پخت متعدد و دستورپخت انواع غذاها باعث میشود این مادهی سودمند به مزاج افراد بیشتری خوش بیاید و راحتتر آن را مصرف کنند.
چند وعده ماهی از نظر سازمان جهانی بهداشت
سازمان جهانی بهداشت یا WHO توصیه میکند رژیم غذایی افراد متنوع باشد و شامل گروههای مختلف مواد غذایی باشد. در این میان ماهی عنصر مهمی است که توصیه میشود در رژیم غذایی چند نوبت گنجانده شود.
دستورپختهای متنوع کمک میکنند خوردن ماهی در وعدههای مختلف از جمله صبحانه، ناهار و شام لذتبخش شود و فرد از خوردن ماهی زده نشود.
سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند حداقل یک تا دو بار در هفته ماهی مصرف کنید تا مواد مغذی ماهی به میزان کافی به بدنتان برسد. امگا ۳ جزو مواد مغذی ماهی است که در بدن تولید نمیشود اما برای عملکرد درست بدن ضروری و لازم است.
در مطلب ماهی چند وعده ماهی بیشتر در مورد وعدههای ماهی مورد نیاز بدن بخوانید.
سازمان جهانی بهداشت کدام نوع ماهی را توصیه میکند؟
فواید ماهی پرشمار است اما حین مصرف باید مراقب آلایندههایی مثل جیوه باشیم و ماهیهایی را انتخاب کنیم که کمتر در معرض این آلایندهها قرار دارند. بسته به محل رشد و نوع ماهی این آلایندهها به میزانهای مختلف در بدن ماهیها وجود دارند.
بنابراین توصیه سازمان جهانی بهداشت این است که سراغ ماهیهایی برویم که آلایندگی کمتری دارد، بهخصوص زنان باردار، مادران شیرده و کودکان خردسال باید ماهیهایی را مصرف کنند که کمترین درصد این آلایندهها مثل جیوه را دارند. در مطلب آیا ماهی سی بس جیوه دارد؟ بیشتر در مورد میزان جیوه در این ماهی بدانید.
یکی از ماهیهای مناسب مصرف کودکان، زنان باردار و مادران شیرده فیله سی بس است.
توصیه سازمان جهانی بهداشت برای زنان باردار و کودکان
زنان باردار به دلیل پروراندن جنین در بدن و کودکان به دلیل رشد فیزیکی و شناختی به مواد مغذیتری نیاز دارند تا نیازها به طور کامل رفع شود و عملکرد اندامها به خوبی صورت بگیرد. به همین دلیل سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند این گروهها وعدههای متعددی از ماهی را در برنامه غذاییشان بگنجانند.
توصیهی دیگر این سازمان برای این گروهها یعنی زنان باردار و کودکان این است که ماهیهایی با درصد جیوهی کم مصرف کنند: سالمون، ساردین و سی بس جزو گزینههای امن هستند.
نحوه و زمان پخت ماهی از نظر سازمان جهانی بهداشت
در وهلهی اول سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند ماهی را به شکلی صحیح بپزیم و آماده کنیم که خطرهای ناشی از بیماری به طور کامل از بین برود. برای از بین رفتن این خطرات لازم است ماهی را در دمای حداقل ۶۳ درجه سانتیگراد و بسته به ضخامت به میزان مناسب بپزیم.
سازمان جهانی بهداشت در مورد نحوه پخت هم توصیههایی برای زندگی سالمتر و ایمنتر دارد: برای سلامت بیشتر و کم کردن خطرات بهتر است ماهی را با روشهایی مثل کباب کردن، آبپز کردن، بخارپز کردن یا گذاشتن در فر بپزیم و آن را سرخ نکنیم. پختن ماهی با این روشها به جای سرخ کردن، ارزش غذایی ماهی را بیشتر حفظ میکند و در عین حال مصرف چربیهای ناسالم را کاهش میدهد.
جدیدترین و متنوعترین دستورپختها را میتوانید در مجله آشپزی ایناس ببینید. دستور پخت فیله ماهی پرتقالی برای شبهای پاییزی یکی از دستورپختهای پرطرفدار برای مهمانیها است.
انتخاب ماهیهای پایدار
کمک به حفاظت از اکوسیستم دریایی و حفظ ماهیها برای نسلهای آینده جزو دغدغههای سازمان جهانی بهداشت است، بنابراین سازمان توصیه میکند خرید ماهی را از تامینکنندههایی انجام دهیم که این مسئله را رعایت میکنند و نظم اکوسیستم را برهم نمیزنند.
ایناس جزو برندهای تولید ماهی است که در مراحل مختلف پایدار بودن را رعایت میکند و تمام مراحل با رعایت استاندارهای بهداشتی انجام میشوند.
منابع:
Ad-hoc Joint FAO/WHO Expert consultation on risks and benefits of fish consumption
6 فکر در مورد “ توصیه های سازمان جهانی بهداشت WHO در مورد مصرف ماهی ”
کدوم ماهی برای سلامت زنان باردار و کودکان بهتره؟
بیشتر انواع ماهی برای سلامت زنان باردار و کودکان اما ماهیهای سی بس و سالمون بیشترین فایده رو دارن.
چرا انتخاب ماهیهای پایدار مهمه؟
ماهی مثل هر منبع طبیعی دیگهای به صورت محدود در طبیعت وجود داره و لازمه در حفظ و نگهداری اون دقت کنیم تا برای آیندگان هم باقی بمونه.
چطوری ماهی بپزم که مفیدتر باشه؟
اگر ماهی به شیوههای سالمتری مثل آبپز یا گریل پخته بشه، فواید بیشتر و ضررهای کمتری داره.