همه ماهیها چه بهصورت پرورشی یا طبیعی، چه شمال و چه جنوب دارای مواد لازم جهت تقویت چشم و بینایی هستند؛ اما ماهیان جنوب تا حدی مقادیر بیشتری از این مواد مغذی را برای این منظور در خود جای داده اند.
داشتن اسیدهای چرب امگا ۳ در گوشت ماهی امکان تخریب ماکولا (نوعی از بیماریهای شبکیه چشم) را کم میکند که میتواند در سلامت چشم و بینایی تأثیرگذار باشد. همچنین افرادی وجود دارند که مبتلا به سندروم چشم خشک هستند. اینگونه از افراد اگر هفتهای دو تا سه بار در رژیم غذایی خود ماهی را بگنجانند شاهد تأثیرات مفیدی در این زمینه بوده و در مواردی از مصرف داروهای شیمیایی بینیاز خواهند شد؛ زیرا ماهیها منبعی عظیم از فسفر و ویتامینهای مختلف هستند.
جالب است بدانید که طبق تحقیقات دانشمندان، مصرف گوشت ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳ از نابینایی و فرسودگی چشم در سنهای بالا جلوگیری میکند و در سالهای میانسالی میتواند چشمان سالمتری را به شما هدیه کند.
روغن ماهی دشمن خشکی چشم
با افزایش سن انسانها، در بسیاری از افراد خشکی چشم مشاهده میشود. غدههای میبوم موجود در چشم انسان وظیفه تولید چربی و اشک را بر عهدهدارند. عملکرد این غدد ارتباطی مستقیم با اسیدهای چرب امگا ۳ دارد. با مصرف ماهی میتوان مواد لازم برای عملکرد بهتر این غدد را فراهم کرد. آنچه بهطورمعمول برای خشکی چشم استفاده میشود، استفاده از اشک مصنوعی و پمادهای چشمی است؛ اما میتوان با مصرف ماهی و بهرهمندی از مواد مفید موجود در آن، مشکل خشکی چشم را بهبود بخشید.
البته بسیاری از افراد از مکملهای امگا ۳ بهصورت مصنوعی و در قالب کپسول برای رفع این مشکل بهره میبرند، اما غافل از این هستند که با مصرف ماهیهای چرب و نیم چرب که میزان امگا 3 کافی دارند مانند سالمون، هوور، حلوا سفید و سیاه، قزل آلا و ماهی سی بس قادر خواهند بود مواد لازم برای این مشکل را بهصورت طبیعی دریافت کنند.
آزمایشهایی بر روی 35 هزار زن انجام شد و مشخص شد افرادی که میزان بالا از چربی امگا 3 را از طریق مصرف ماهی دریافت کرده بودند، نسبت به افراد دیگر که محصولات دریایی مصرف نکرده بودند، 20 درصد ریسک کمتری در مقابل خشکی چشم داشتند.
چرا مصرف ماهی؟
شاید بپرسید چرا برای دریافت مواد مفید جهت بینایی و چشم، باید ماهی مصرف کرد؟ درست است که مواد لازم برای سلامتی چشم مانند اسیدهای چرب امگا ۳، ویتامین گروه B، ویتامین A و املاح دیگر ممکن است در مواد دیگر نیز وجود داشته باشد؛ اما باید به این نکته توجه داشت که با مصرف ماهی علاوه بر دریافت این وتامینها بصورت یکجا، گوشتی را مصرف کردهایم که بسیار سالم است و ضرری برای بدن و سلامتی نخواهد داشت. موادی که در بالا از آنها نامبرده شد مانند ویتامین A به همراه روی، سبب حفظ رنگدانههای چشمی میشود. همچنین وجود املاحی مانند پتاسیم، آهن و فسفر قادر خواهد بود بر روی فعالیتهای ذهنی و مغزی نیز تأثیر مثبتی داشته باشد. در مقاله ای به تشریح اثرات مصرف ماهی در رشد مغزی پرداخته ایم که مطالعه آن را به شما پیشنهاد میکنیم.
بهعنوانمثال مصرف ۱۰۰ گرم گوشت ماهی سالمون سبب میشود که تقریباً ۸۰ درصد نیاز امگا ۳ در بدن بهخوبی تأمین شود.
مصرف ماهی و بینایی
کودکان
از دیگر خواص مفید مصرف ماهی، تقویت و تکامل رشدی چشم و بینایی در کودکان است. این روند میتواند از دوران بارداری و فرایند شکلگیری جنین آغاز شود. در هنگام مصرف ماهی توسط زن باردار شاهد تقویت اجزای تشکیلدهنده چشم و فرآیند بینایی در جنین خواهیم بود. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، زنان بارداری که سه ماه آخر دوران بارداری خود و ایام انتهایی رشد جنین، در طول هفته دو یا سه بار ماهی مصرف کرده بودند، کودکان آنها از قدرت بینایی و همچنین سلامت بالای جسمی و مغزی برخوردار بودند. پس میتوان اینگونه گفت که افزودن محصولات دریایی و ماهی به سبد غذایی میتواند سبب رشد بهتر کودک و تقویت بینایی در آن باشد.
همچنین در دوران رشد و تکامل کودکان بعد از به دنیا آمدن، مصرف ماهی و دریافت ویتامینهای E، D و اسیدهای چرب امگا ۳ روند جسمی و مغزی و بینایی کودک بسیار تحت تأثیر قرار خواهد گرفت . البته خواص ماهی برای کودکان فراتر از تقویت و بهبود بینایی است که پیشتر در مورد آن صحبت کرده ایم.
گوشت ماهی ازجمله گوشتهایی است که منعی برای مصرف زیاد آن در نظر گرفته نشده است. با خیال آسوده میتوانید ماهی مصرف کنید و از طعم بینظیر و خواص آن لذت ببرید. هیچچیز بهتر از کسب سلامتی با یک خوردنی لذیذ و دوستداشتنی نخواهد بود.